Kosovo - vstup do země na pas nebo občanský průkaz

Přestože na webu MZV.CZ  a MVCR.CZ uvádějí Kosovo mezi zeměmi, kam lze vycestovat na občanský průkaz (info ze srpna 2014), tak se může stát, že vás do Kosova na občanku nepustí. Doporučujeme cestovat s platným cestovním pasem.
Zkušenosti mnoha cestovatelů sice potvrzují, že s občankou na hranicích potíže nejsou, existují i cestovatelé kteří byli z hranice vráceni.

Na jiném místě na MZV.CZ už uvádějí správnou informaci:
http://www.mzv.cz/jnp/cz/encyklopedie_statu/evropa/kosovo/cestovani/documents.html

Pro vstup do země dostatečný platný cestovní pas. Je však třeba upozornit na skutečnost, že na rozdíl od ostatních zemí v balkánském regionu Kosovo jako cestovní doklad neuznává občanský průkaz ČR, tzn. pas je nutný. (Velvyslanectví v Prištině již bylo informováno o řadě případů, kdy občané ČR nebyli z tohoto důvodu vpuštěni na území Kosova přes pozemní hraniční přechod nebo do letadla na lince do Prištiny.)

Vyjádření ministerstva zahraničních věcí z 26.8.2014:

Sdělujeme, že dle platné právní úpravy mohou občané ČR  na území Kosova vstupovat jak na platný pas, tak na platný občanský průkaz.  Protože se však  vyskytly případy, kdy občané ČR nebyli na občanský průkaz na území Kosova vpuštěni, třebaže Kosovo oficiálně uznalo občanský průkaz jako cestovní doklad opravňující občany ČR ke vstupu do země, doporučujeme pro vstup na území Kosova použít  platný pas.
V duchu této informace budou aktualizovány webové stránky MZV.  Příslušné úřady Kosova budou požádány, aby se k problémům při cestě do země na občanský průkaz vyjádřily.